Mijn persoonlijke zoektocht naar WHY en wat jij daar uit kunt halen

horizon3

Oprechting helpt mensen en organisaties hun WHY-vraag te beantwoorden. Dat klinkt prachtig, maar hoe doe je dat? Waar begin je? Wat zijn de essentiële vragen die je jezelf moet stellen? Hoe weet je wat jouw unieke talenten en mogelijkheden zijn? EN belangrijker nog: hoe maak je jouw dromen ook daadwerkelijk waar? Zoals Ben Tiggelaar het treffend omschrijft: Hoe kom je van DROMEN, naar DURVEN, naar DOEN?

Voor veel mensen geldt dat ze hun baan – en misschien wel hun hele leven – zijn "ingerold". Een veel gehoord antwoord op mijn vraag aan coachees waarom ze doen wat ze doen is: tja, zo is het gewoon gelopen. Ook de studiekeuze is vaak op die manier "ontstaan" en niet vanuit het hart gedaan.

Het kiezen van een passende studie: wat vond ik dat destijds lastig. Groen als gras, onzeker "as hell", ging ik in Leiden naar de kennismakingsdagen. Ik had een sterke voorkeur voor de studie psychologie: de werking van het brein en het gedrag van mensen (en ook dieren) fascineerden me enorm. Met de mensen die interesse hadden in de opleiding Psychologie had ik – die dag – echter bepaald geen klik. Dat lag bij de studie Rechten eigenlijk niet anders, maar de baanvooruitzichten waren goed, dus ik koos Rechten. Één van de belangrijkste beslissingen van mijn leven nam ik dus volledig rationeel. Zo moet dat toch? Ergens heel goed over nadenken en dan weloverwogen voor zekerheid kiezen.

Er kwam een herkansing: op een namiddag, toen ik mijn studie bijna had afgerond, stond ik in de Joho Company om een samenvatting te kopen. Mijn oog viel opeens op een folder over vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Ik werd enthousiaster en enthousiaster en kon niet stoppen met lezen. Het centrum dat vrijwilligers zocht was gespecialiseerd in de opvang van weesaapjes, gewonde apen of apen die te lang bij mensen hadden gewoond (die ‘vermenselijkt’ waren). Ik zou gewonde dieren gaan opvangen, verzorgen, hun gedrag bestuderen en – bovenal – ze weer leren voor zichzelf te zorgen! Wat een droom: voor langere tijd weg uit Nederland en werk doen waarmee ik echt een verschil kon maken. Net toen ik aan de dame achter de balie meer informatie wilde gaan vragen… liep ik een medestudent tegen het lijf. Hij vertelde me over het gerenommeerde advocatenkantoor waar hij inmiddels stage liep. Hij zou een goed woordje voor me doen als ik er ook stage wilde lopen. Dat zou toch fantastisch zijn? Het begin van een top carrière. Eh ja…. Heel mooi….En zo geschiedde. De droom om te reizen en in mijn werk maatschappelijk van betekenis te zijn raakte op de achtergrond. Eerst geld verdienen. Dat lukt immers prima als advocaat.

Tien jaar later, toen ik weer eens bij het koffie-apparaat op de gang met mijn (grotendeels) uitgebluste kantoorgenoten stond te praten (en privé toch al alles op zn kop stond), ging het knagende gevoel van binnen (dat nooit was weggegaan) over naar een hard gebonk. Een gebonk dat niet meer te negeren was. Nadat ik een intensief coachingstraject had doorlopen, wist ik wat mijn dromen waren en wat ik moest doen. Ondanks allerlei redenen om juist in mijn comfortzone te blijven (financiële onzekerheid, de kinderen, de scheiding waar ik middenin zat, angst voor afwijzing, angst om te falen, etc.), was er geen houden meer aan. Niet weten wat je echte verlangens zijn en elke dag "groundhog day" beleven is erg, maar WETEN wat je echte verlangens zijn en NIETS doen is nog veel erger.

Sindsdien zet ik kleine, concrete stappen om dichter bij mijn ultieme droom te komen. Wat die droom is? Die is niet statisch. Hij groeit met me mee. Maar een aantal elementen uit die droom staan als grote stippen op de horizon. Een belangrijke stip is mensen BEWUST maken. Bewust van hun dromen, talenten en purpose. Het verschil maken hier in Nederland, zodat er een ripple effect ontstaat en we er met elkaar voor kunnen zorgen dat ook volgende generaties van deze prachtige aarde kunnen blijven genieten. Een andere stip is "de apendroom" zoals ik 'm nu maar even noem. Buitenland, projecten opstarten, in de natuur zijn, het verschil maken voor de kwestbaren. Met elke stap die ik zet wordt een deel van mijn droom een beetje meer realiteit.

Waarom ik dit schrijf? Om jou te inspireren en uit te dagen kritisch naar je eigen leven te kijken. Stel jezelf de volgende vragen.

Waar verlang JIJ echt naar? ALs je heel eerlijk bent? En kijk dan nog eens kritisch naar je antwoord. Zeg wat je WEL wilt en niet wat je NIET wilt. Is het antwoord dat je geeft echt JOUW verlangen? Of dat van je partner, je moeder, je vader, je kinderen? Deel je deze verlangens ook met anderen of houd je ze voor je? Waarom?

In mijn coaching heb ik gemerkt dat veel mensen niet durven te verlangen, beperkende overtuigingen hebben (zoals: daar heb ik het geld of de tijd niet voor) en dus vastlopen bij bovenstaande vragen. Geldt dit ook voor jou? Stel jezelf dan een andere vraag: Waar ben je jaloers op? Of op wie ben je jaloers? Wie is je grote voorbeeld? Wie bewonder je? Jouw idool. Jouw held. En wat zegt dat over jou? Wat maakt dat je die persoon zo bewondert? Welke karaktertrekken? Welke verdiensten?

Een andere insteek is de vraag: waar heb je spijt van in je leven? Gebruik het antwoord op die vraag niet om bij de pakken neer te gaan zitten en hier uren bij stil te staan, maar gebruik het om je leven een positieve wending te geven. Wat had je anders willen doen? Wat was jouw Joho-moment? Wat is jouw "apendroom"? Wat wilde je altijd al graag doen? En wat houdt je op dit moment tegen?

Als ook hierdoor niet het nodige naar boven komt borrelen, stel jezelf dan de vraag: wanneer vergeet je alle tijd? Wanneer ervaar je een flow in wat je doet? Welke bezigheid kun je uren doen, zonder dat je de behoefte voelt om te stoppen? Wat deed je als kind altijd al graag? Hoe zou het zijn als je dit weer (meer) zou doen?

En tot slot: wat wil je achter laten hier op aarde? Wat is jouw "greater purpose"? Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen pas echt gelukkig kunnen zijn als ze een bijdrage leveren aan de wereld met een hoger, groter doel. Wat doe jij voor anderen? Of wat zou je voor anderen willen betekenen? Vanuit welke overtuiging zou je dat willen doen?

Zoals je zult begrijpen, zijn deze vragen slechts het begin. Daarmee ben je er nog niet. Maar het is wel een belangrijk begin. Want als je ergens tijdens het lezen van dit blog een vonkje hebt gevoeld, een vlinder in je buik, een sprongetje in je hart, dan is er iets in gang gezet dat onomkeerbaar is. Noem het "awakening", noem het bewustwording. Je bent het aan jezelf verplicht om dit gevoel verder te onderzoeken! En onthoud: de belangrijkste stap hoeft geen GROTE stap te zijn....

Meer weten? Neem gerust contact met me op of spoor de organisatie waar je werkt aan contact met me op te nemen!

Schrijf je in ieder geval hieronder in om meer blogs (en binnenkort een gratis E-book!!) van mij te ontvangen!